zondag 19 mei 2013

KRUIDCAKE


 
In het originele recept staat kruidkoek. Maar ik vind het zelf meer een kruidcake. Dit daar kruidkoek eigenlijk veel vaster van structuur is. In het recept geeft men aan om 150 ml gekookt water toe te voegen. Zelf heb ik 125 ml water toegevoegd. Dat kon prima.
 
Benodigdheden (voor cakevorm van 30 cm):
- 10 g boter, op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 150 g fijne suiker
- 200 ml zonnebloemolie
- 200 ml schenkstroop (fles 500 ml)
- 3 cm verse gember geraspt
- 275 gr bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 3 theelepels kardemom poeder (potje 30 gr)
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 1 mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier. Klop in een grote kom de eieren met de suiker wit en luchtig met een mixer. Voeg al roerend de olie, de stroop en de gember toe. Breng 150 ml water aan de kook. Voeg al roerend beetje bij beetje het kokende water toe aan het eimengsel. Zeef de bloem, het bakpoeder en de specerijen boven de kom en spatel alles voorzichtig door elkaar tot een luchtig beslag. Schenk het beslag in de cakevorm en plaats deze in het midden van de oven. Bak de kruidkoek in 1 uur goudbruin en gaar. Steek het satéstokje erin. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen. Leg een groot bord op de cakevorm, draai de koek om en haal het bakpapier eraf. Laat verder afkoelen en snijd de cake in plakken.

Bron: www.ah.nl

Geen opmerkingen: