zondag 28 april 2013

BABI PANGANG (4 personen)


 
 
Een lekker hoofdgerecht. De saus kun je van te voren maken. Dus makkelijk als je gasten/vrienden te eten krijgt. Hoef je alleen nog maar de rijst te koken en de saus warm te maken.

Benodigdheden:
- 2 theelepels djahé
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- zout
- peper
- 500 gram hamlappen (zelf heb ik runderlappen gebruikt)
- 4 eetlepels suiker
- 2 eetlepels sherry
- 1 eetlepel maïzena (zelf heb ik allesbinder gebruikt)
- 6 eetlepels olie
- 2 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels ketjap
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 vleesbouillontablet
- 1 blikje tomatenpuree
- 500 gram sperciebonen
- 3 deciliter water
- voor wat pittiger kun je sambal toevoegen

Bereidingswijze:
Djahé, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper goed met elkaar vermengen. Hiermee het vlees inwrijven. In een braadpan 4 eetlepels olie verhitten en het vlees rondom bruinbakken. Kook de boontjes gaar met wat zout. Citroensap, ketjap en 1/2 deciliter water toevoegen aan het vless onder af en toe keren gaarstoven in ongeveer 25 minuten zonder deksel op de pan. Ui en knoflook pellen en ui versnipperen. In steelpan 2,5 deciliter water aan de kook brengen en bouillontablet hierin oplossen. In een koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en hierin het ui fruiten. Hierboven de knoflook uitpersen of heel fijn snipperen. Bouillon, suiker, sherry en tomatenpuree toevoegen en onder af en toe roeren 5 minuten laten stoven. Eventueel aanmengen met maïzena. Het vlees in reepjes of blokjes snijden en met de boontjes in de saus leggen. Het geheel in 5 minuten goed warm laten worden.

Serveren met rijst.

Bron: van een vriendin

Geen opmerkingen: