zondag 30 juni 2013
AARDAPPELSCHOTEL MET BLOEMKOOL
Benodigdheden (6 personen):
- 1,5 kg vastkokende aardappels
- 1 bloemkool
- zout en (witte) peper
- 2 uien
- 3 eetlepels bloem
- 250 ml slagroom
- 100 gr harde kaas (in het recept wordt Comté genoemd, is echter moeilijk te krijgen
ik heb zelf een pittige boerenkaas genomen)
- nootmuskaat
- 4-6 plakjes ontbijtspek
- evt. kervel of peterselie ter garnering
Bereidingswijze:
Borstel de aardappelen goed schoon onder stromend water, schil ze eventueel. Kook de aardappelen ca. 20 minuten met het deksel op de pan. Laat ze schrikken en laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en verdeel hem in roosjes, Kook de bloemkool ca. 10 minuten in 500 ml water met zout met het deksel op de pan. Giet de bloemkool af en vang het kookvocht op. Pel en snipper de uien. Fruit de uien in 2 eetlepels hete boter. Bestrooi ze met de bloem en laat deze lichtjes bruineren. Roer het zojuist opgevangen kookvocht en de slagroom er doorheen en laat het geheel ca. 5 minuten zachtjes doorkoken. Rasp de kaas en laat deze al roerend smelten in de saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snij de aardappels afhankelijk van hun grootte in tweeën of vieren. Verdeel de aardappels en de bloemkoolroosjes over een ingevette ovenschaal. Giet de saus erover. Snijd het spek in reepjes en leg het boven op de schaal. Bak de schotel 20-25 minuten goudbruin in een verwarmde oven. Was de kervel en/of peterselie en garneer er de ovenschotel mee.
Bron: tijdschrift koken & genieten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten